Kadife Çiçeği Sirkesi – 500 ml
Hammadde temini
Kadife çiçeği, bahçemizi süsleyen en güzel çiçeklerden biri. Sarı, turuncu, kırmızı, ve kahverenginin çeşitli tonlarıyla rengarenk açıyor, uzun süre çiçekte kalıyor. Bu çiçeklerin sadece güzellikle kalmadığını, sağlık açısından da çok yararlar sunduklarını biliyoruz.
O nedenle kadife çiçeklerimizi en renkli zamanlarında saplarından kesiyor, mis kokulu sirkeler yapıyoruz.
İşlenme aşaması
Kestiğimiz kadife çiçeklerini tesisimize getirdikten sonra güzelce temizliyor, geleneksel yöntemlerle kadife çiçeği sirkesi yapıyoruz. Çiçeklerin taç yapraklarını cam kavanozlara dolduruyor, ilk günlerde bol bol karıştırdıktan sonra mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz.
Sirke adayı çiçeklerimiz dört aylık fermantasyon sürecini 24°C ısı ve %36 nem içeren sirke odamızda, cam kavanozlarda bekleyerek geçiriyorlar. Doğal veya kimyasal, hiçbir katkı maddesi vermiyoruz. Sirke anası oluşup geliştiğinde sirkelerimizi süzüyor, tüm vitamin ve minerallerini sirkeye katmış olan çiçekleri dışarı alıyoruz.
Elbette bol bol probiyotik içeren bu posalar çöpe gitmiyor. Ya temizlik sirkesi yapıyoruz, ya tavuklarımıza veriyoruz, ya da gübre niyetine bahçemizde kullanıyoruz. Posalar çöp değil, kıymetli.
Sirkelerimiz süzüldükten sonra yeniden cam kavanozlara alıyor, dört ay boyunca dinlendiriyoruz. Bu süreçte sirkelerimiz dibe çökerek günden güne berraklaşıyor, besin değerleri her geçen gün artıyor.
Sirkenin oluştuğuna kanaat getirdikten sonra kavanozları açıp tadımlarını ve analizlerini yapıyor, istediğimiz kalitede olduğuna emin olduğumuzda şişelere dolduruyoruz.
Sirkelerimizi herhangi bir pastörize işleminden geçirmiyor ve filtre etmiyoruz. Böylece hem doğal asit seviyesinde istenilen değerleri yakalıyor, hem de aromayı ön plana çıkaran, kendine has çekici bir kokuya, ideal keskinliğe ve etkileyici bir lezzete sahip olan şifa kaynağı sirkeler elde ediyoruz.
Kadife çiçeği sirkesinin özelliği
Bir bitki fermente olup sirkeye dönüştüğünde içerdiği değerler çiğ haline göre yaklaşık 10 kat artar. O nedenle bitkinin kendisini yemekle sirkesini kullanmak arasında, bedene katkısı açısından muazzam bir fark bulunur. Bir kaşık sirkedeki yarara ulaşabilmek için o bitkiden kilolarca yemek gerekir. Sirke, bitkinin özüdür.
Kadife çiçeği sirkesi ise, kadife çiçeğinin insan vücuduna olan faydalarını bir üst noktaya taşır.
Kadife çiçeği cilt hastalıklarına çok iyi geldiğinden, yağı kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Kadife çiçeği sirkesinin de cilt hastalıklarına, yaşlılık lekelerine, lekelere, aknelere yararı bulunur.
Ciltteki ezik, yanık, yara gibi sorunlarda tedavi sürecini hızlandırır.
Kaşıntılı ayak mantarlarının tedavisinde olumlu etkisi bulunur.
Kadife çiçeği sirkesi, soğuk algınlığından ve mikroplardan koruyucu özelliğe sahiptir.
Gargara yapıldığında boğaz ağrılarına iyi gelir.
Kadife çiçeği sirkesi, ağrı kesici özelliğe sahiptir. Hormonların düzenlenmesinde etkin rol oynayarak regl ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Böcek sokmalarına iyi gelir.
Kadife çiçeği sirkesi, idrar söktürücü özelliği ile kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Özellikle on iki parmak bağırsağında oluşan rahatsızlıkların tedavisinde fayda sağlar.
Belli aralıklarla dişlere uygulandığında plak oluşumunu önemli oranda azaltır.
Tadım notları ve kullanım alanları
Kadife çiçeği sirkesi çiçeklerin aromasını ön plana çıkaran, hoş kokulu, orta keskinlikte ve yumuşak içimli bir sirkedir.
Şifa için değerlendirebileceğiniz gibi içeceklerinize ekleyerek yeni aromalar yakalayabilir veya salata soslarınızda kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.