Gelincik Reçeli – 400 g
Gelincik reçelinin özelliği
Bir çiçek reçeli olan gelincik reçeli, yapı olarak biraz gül reçelini anımsatsa da güle nazaran biraz daha ekşi ve oldukça yoğun kokulu bir reçel. Yüksek rayihasıyla kahvaltılara bahar tazeliği katıyor. Dilerseniz kahvaltılarınızda değerlendirebilir, dilerseniz gün içinde bir dilim kızarmış ekmeğin üzerine sürerek minik lezzet kaçamakları yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hammadde temini
Tabiatın en narin, en zarif üyelerinden biri değil midir gelincik? Kıpkırmızı rengiyle çayırları kaplar, zarafetle salınır esen meltemlerde.
Gelinciğin görüntüsündeki narinlik yaşamını da etkiler aslında. Bu nedenledir ki tarım ilaçlarına hiç dayanamaz, yakınlarda tarım ilacı kullanılan bir tarla varsa hemen ölür gelincikler.
Bu nedenle gelincik topladığımız yerler çok önemlidir bizim. Bayramiç'in gelincik haritasını çıkardık. Doğadan bir şeyler toplamamız gerektiği zaman baharda buralarda gelincik var mıydı diye bakıyoruz. Çünkü gelincik varsa tarım ilacı yoktur, güvenlidir o topraklar.
Gelincik saplarını kendimiz değerlendirip salatalarımıza doğruyoruz biz, çok keyifli bir ekşi veriyor salataya. Çiçeklerinden de şerbet yapıp buzluğa atıyoruz, yaz boyu nefis şerbetler içiyoruz.
Bu sezon da gelincikleri el değmemiş topraklardan topladık, leziz reçeller yaptık.
İşlenme aşaması
Gelincik reçeli pek kolay bir ürün değil. Lezzetini ve rengini alabilmesi için biraz fermente olması gerekiyor. İşin sırrını burada anlatamayız, siz lezzetine odaklanın.
Topladığımız gelincikleri tesisimize getirir getirmez hijyenik şartlarda işleyerek reçel yaptık. Üretim aşamasında da hiçbir katkı eklemedik. İçerik sadece gelincik çiçekleri, şeker ve limon tuzundan oluşuyor. Ürünün bozulmasını engellemek için kavanozları sıcak sıcak kapattık, etiketlerini yapıştırarak sizlere ulaşacağı zamanı beklemesi için depomuza yerleştirdik.