1.200 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO ÜCRETSİZ!
Hoş geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz üye değil misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Bal sınıfları

24-08-2023 21:13
Bal sınıfları
Ballar, arıların beslendiği kaynağa göre iki sınıfa ayrılır: Çiçek balı ve salgı balı.

Çiçek balları, genel olarak bilindiği üzere kaynağı bitkilerin nektarı olan ballara verilen genel isimdir. Orijinlerine göre elde edildikleri çiçeklerin türüne göre veya elde edildikleri bölgeye göre isim alırlar.

Tek çiçekten elde edilmiş ballara “monoflora”, karışık çiçeklerden elde edilmiş ballara “poliflora” ismi verilir.

Monoflora ballara örnek, hepimizin bildiği gibi, ismiyle satılan ballardır. Kestane balı, narenciye balı, kekik balı, lavanta balı, vs… Bu ballar, söz konusu çiçeklerin yoğun olarak bulunduğu, arıların başka çiçeklere gitmediği bölgelerden elde edilir. Haliyle balın içindeki mineral ve vitamin değerleri de bölgeye, çiçeğe, arının türüne göre değişkenlik gösterir.

Poliflora balları ise her çeşit çiçeğin bulunduğu, arıların kafasına göre her çiçekten bal aldığı bölgelerden elde edilen ballar oluşturur. Bu ballar genelde yayla balı, orman balı gibi isimlerle tüketiciye sunulur. Bölgenin namı yürüdüyse Anzer balı, Ilgaz balı gibi özel isimlerle de anılabilirler.

Salgı balları ise çiçekten değil, arıların diğer bitki ve hayvanların salgılarından beslendiği ballardan oluşur. Bu konuda en popüler bal, çam balıdır. O konudan burada bahsetmiştik. Bir diğer popüler salgı balı ise meşe balıdır. Çam balında arılar çam pamuklu bitinin salgılarından yararlanırken, meşe balında piynar cinsi meşe ağacının kendi salgısından yararlanırlar.

Jeolojik konumundan sürekli dem vurulan Anadolu’yu bazen oturup düşünmek lazım. Üç kıtanın birleştiği bu topraklar, kıtaların birbirini itmesi yüzünden bir türlü sakin kalamazlar, sürekli depremler olur. Yani yerin üstü kadar altı da karışıktır bu coğrafyada.

Elbette bu durum sadece depreme yol açmaz. Maden suyu kaynaklarından kaplıcalara kadar çeşit çeşit nimet de sunar.

İnsanı karışıktır. Farklı kültürler bir arada yaşar, biri Avrupalı olmaya çalışırken biri Asya’da kalmak, öteki Orta Doğu’ya yaklaşmak ister. Bu durum sürekli kavgaya neden olsa da çeşit çeşit yemeğin, dansın, müziğin, kültürün doğmasına imkan tanır.

Elbette toprak da bu çeşitliliğe kayıtsız kalamaz. Binlerce endemik bitkiye, ağaca, çiçeğe hayat verir. Bu çeşitlilik sayesinde dünyanın en güzel balları da Anadolu topraklarında elde edilir.

Bir bölge monoflora, bir başkası poliflora, bir diğeri salgı balı çalışır. Dünyanın birçok ülkesinde bu kadar bal çeşitliliğini görmek mümkün değildir.

Kıymetini bilelim.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.